Gyűjtés: Rákóczi-torony

2018. május 14-18.


Csíkszeredától északkeletre a Tatros folyó felső szakaszán a Gyimesi-szoros bejáratánál fekszik Gyimesbükk. A deákosok 2014 óta visszajáró vendégei ennek a meseszerű településnek, amelynek szélén fekszik az 1000 éves határ.

Itt található a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb 30. számú vasúti őrháza is, amelynek felújítására 2007-ben indítottak gyűjtést Erdélyben és Magyarországon egyaránt. A gyűjtésnek köszönhetően az őrház 2008-ban teljesen megújult. Gyimesbükkön található Böjte Csaba ferences rendi szerzetes egyik árvaháza is vagy, ahogy a helyiek nevezik bentlakása (kollégiuma).

A településen töltött éjszaka során mindig Deáky András tanár úr a házigazdánk (Deáky Panzió). A ma már 77 éves tanárember a gyimesi magyar csángók kultúrájának, a magyar történelem emlékhelyeinek fáradhatatlan őrzője. Nevéhez fűződik a helyi kontumáci kápolna és a vasúti őrház felújításának kezdeményezése és megvalósítása. Jóvoltából került bevezetésre három gyimesi iskolában a magyar nyelv oktatása is.

Tanár úr minden egyes látogatásunk alkalmával a közös vacsora után megindító előadást tartott a gyerekeknek a magyarságról, a hazaszeretet fontosságáról. Másnap délelőtt pedig személyesen mutatta meg nekik az 1000 éves határt. Ezen alkalmakkor csak egyetlen dolgot kért tőlük: otthon meséljék el hol jártak és mit láttak ott látogatásuk alkalmával.

Legutóbb 2018. április 26-án jártunk 7.b és c osztályos diákokkal Gyimesbükkön. Deáky Andrással történő találkozás alkalmával előadása és az 1000 éves határ bemutatása során mesélte el, hogy megkezdődött a helyi, egykori Rákóczi-vár tornyának rekonstrukciója. Ennek megvalósítása is a vasúti őrház felújításához hasonlóan adakozásból történik meg, a szervezőmunka minden terhét és feladatát pedig az egykori tanárember, iskolaigazgató végzi.

Kérjük, aki fontosnak érzi Deáky András célkitűzését, hozzájárulásával támogassa a kezdeményezést.

Május 19-én indulnak 7. a osztályos tanítványaink Erdélybe, ahol 21-én találkoznak Deáky Andrással. Szeretnénk ezen alkalommal átnyújtani neki a Deák iskola adományát, amellyel hozzájárulunk az 1000 éves határ újabb magyar emlékhelyének, az egykori Rákóczi-vár tornyának felújításához.

A támogatásnak nincs alsó összeghatára. Szívesen fogadunk minden támogatást – kicsit és nagyot – amellyel hozzájárulhatunk e nemes cél megvalósításához.

A portán elhelyezünk egy dobozt, amelybe névvel, név nélkül vagy borítékban is elhelyezhető a hozzájárulás (a portás kollégák segítenek).


A gyűjtés időpontja: 2018. május 14-18. (hétfő-péntek)

Köszönjük a támogatást.