Green Art program


A Hybrid Cycle és a Hybrid Art Managment több mint tíz éve meghatározó szereplői a hazai fenntartható kulturális közegnek. Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának felvezető programsorozataként idén környezettudatos szemléletformálásra és alkotásra hívja Veszprém négy kiválasztott általános iskolájának diákjait.

A kiválasztott iskolákba, így a Deák iskolában is a műanyag szelektív gyűjtőpontok mellett egy kreatív kupakgyűjtő felületet helyeznek ki, melyek informatív, edukatív felületei a helyes, szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzik a fiatalabb generációt.

2021. szeptember 20-án (hétfő) 13 órakor a program kezdetén egy fenntartható gazdaságból származó táblásított fainstallációt helyeznek ki, amelynek szélessége 2 m, magassága 1,5 m. Az installáció felületébe kupakméretű lyukakat fúrnak, ebbe tudják a fiatalok elhelyezni a műanyag palackok kupakjait. Mintázatát a balatoni halak inspirálják.

Az installáció mellé egy PET palack gyűjtőállomást is kihelyeznek, hogy a kupakhoz tartozó palackot is el tudják helyezni az iskolások.

A gyűjtőpontok átadásakor két tanórás kézműves foglalkozást tartanak iskolánk 2.a osztályos tanulóinak. Ezen a foglalkozáson a gyerekek a környezeti nevelők és animátorok segítségével kis használati tárgyakat, díszeket készítenek visszagyűjtött alapanyagok felhasználásával.

Az elkészült munka (halas kupakgyűjtőfal) emlékezteti az iskolásokat a fenntarthatóságra, év végén pedig a másik három általános iskolában készült alkotással együtt egy kiállításon mutatkozhatnak be.